Poliklinika Spalato

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Polisomnografija

 POREMEĆAJ DISANJA ZA VRIJEME SPAVANJA

Karakteristike poremećaji disanja u snu su: hrkanje, prestanak disanja kroz 10 i više sekundi, te pojava umora i pospanosti tokom dan. Javlja se najčešće poslije 30. godine života, više u muškaraca ali se može javiti u svakoj životnoj dobi od samog rođenja.

Poremećaj disanja može biti:

Hipopneja- smanjen prolazak zraka kroz respiratorni sustav kroz 10 i više sekundi,

Apneje- prekid disanja kroz 10 i više sekundi.

Bolest predstavlja 5 i više apneja u jednome satu spavanja ili kombinaciji apneja i hipopneja.

Kod ovakvog prestanka disanja dolazi do smanjenja količine kisika u krvi, naročito u perifernoj cirkulaciji.

Apneja ili prestanak disanja u snu se uzročno dijeli na:

opstruktivnu, koja je posljedica zatvaranja gornjih dišnih puteva. Česta je kod pretilih osoba ili kod osoba s malformacijama gornjih dišnih puteva. Zbog pada tonusa mišića usne šupljine I ždrijela dolazi po otpora u prolazu zraka.

centralnu zbog oštećenja centra za disanje i

miješanu koja ima komponente gore navedenih apneja.

Zbog smanjenja kisika u krvi, pacijent se budi iz sna. Pacijenti se uglavnom ne sjećaju buđenja kod obstruktivne apneje za razliku od buđenja kod centralne apneje. Zbog toga pacijenti ne mogu doseći nivo dubokog sna te su često umorni i nenaspavani.

Kod miješanog oblika apneje dolazi do posljedica obje prethodne vrste apneje u spavanju.

Cirkulatorne smetnje te smanjena opskra kisikom centar za disanje i moždanih živca koji reguliraju tonus mišića gornjega dišnog puta (IX, X) i mišića jezika(XII) mogu biti posljedica poremećaji vratne kralješnice kroz koju prolaze vertebralne arterije.

Po zdravlje teške posljedice noćne apneje su brojne.

SIMPTOMI: kronično umorni, napetost i razdražljivost, neispavanost, glavobolja, pad koncentracije i radnog elana. Dolazi do rizika kod obavljanja odgovornih poslova. Zbog pada kisika u krvi posljedično raste krvni tlak, oštečenja srca I do neočekivane smrti.

Smatra se da oko 24% odraslih muškaraca i 9% žena ima blaži oblik, a 4 % muškaraca i 2 % žena teži oblik poremećaja disanja u spavanju.

LIJEČENJE APNEJE:

Lakši slučajevi opstruktivne i centralne apneje se liječe općim zdravstvenim mjerama: redukcija tjelesne težine, izbjegavanje konzumacije alkoholnih pića i cigareta, održavanje prohodnosti nosa, redovitim odlaskom na spavanje, spavanje na boku.

U teškim slučajevima opstruktivnih apneja se koristi aparat za upuhavanje zraka tzv. CPAP (Continuous positive airway pressure-stalan pozitivan tlak dišnog puta).

Mogu se koristiti oralne proteze i kirurško liječenje (korekcija gornjih dišnih puteva).

Za liječenje centralne apneje uz opće zdravstvene mjere, koristi se aparata za upuhivanje zraka CPAP i liječenje primarnih bolesti koje uzrokuju centralnu apneju.      

Fizikalna terapija pomaže u smanjenju tegoba kao što je miofascijalna terapija koja otpušta fascija, tetiva, mišića i ligamenata gornjih dišnih puteva. Tako se olakšava prolaz zraka kroz gornje dišne puteve. Kranijalni osteopatski tretman pomaže smanjenju napetost unutar lubanje, poboljšava arterijski, venski i protok likvorske tekućine I tako poboljšava funkciju centralnog živčanog sistema.    

Mobilizacijom vratne kralješnice očakšava funkcionalni i posturalni poremećaji vratne kralježnice. Tako se poboljšava cirkulacija vratne kralježnice. Tako se poboljšava opskrba neurokranija kisikom, bolje funcioniranje centra za disanje i moždanih živaca koji reguliraju tonus mišića gornjih dišnih puteva.  

Ovim se tretiraju sve vrsta apneja.

KAKO ĆE TE ISPITATI DA LI PRIPADATE RIZIČNOJ GRUPI ISPITANIKA

Važno je naglasiti da 80% ljudi hrču.

Samo hrkanje ne znači da imate SAS ali spadate u rizičniju skupinu, ali sve osobe koje imaju apneju hrču.

Osnovno pitanje na koje treba odgovoriti, a odgovor može dati osoba s kojom dijelite prostor u kojem spavate, jeste:

“Da li imate pauze u disanju nakon kojih slijedi duboki udah za vrijeme spavanja”- osvjedočeni prestanak disanja u snu.

  1. A.Nakon toga slijedi ispunjavanje STOP I Epworth upitnika

Ukoliko prema rezultatima spadate u rizičnu skupinu potrebno je napraviti ospitivanje i to:

Dijagnoza se postavlja poligrafijom, uz POLIGRAF- aparata za tu svrhu.

Poligrafija je zlatni standard za postavljanje dijagnoze sleep apnee i uopšte respiratornih poremećaja tokom spavanja. Poligrafski faktori su oni koji tokom spavanja prate disanje, pokrete grudnog koša (primarno) i abdomena (sekundarno) pomoću elastičnih pojaseva sa senzorima, te pulsna oksimetrija za saturaciju i frekvenciju pulsa.

Aparat je portabilan.

Nakon priključenja pacijent spava u svom domu s poligrafom u uvjetima gde spava najviše vremena.

 

Novosti

Pregledi spceijaliste interniste po vrlo povoljnim cijenama.