Skip to main content
GINEKOLOGIJA

Redoviti ginekološki pregledi su ključni za očuvanje zdravlja i prevenciju mogućih problema.

Ginekološki pregled obavlja se preventivno, kao dio godišnjeg sistematskog pregleda ili zbog specifičnih simptoma i tegoba. Naša poliklinika nudi temeljitu evaluaciju zdravlja žena kroz niz dijagnostičkih postupaka kako bi se osiguralo potpuno razumijevanje njihovog stanja i pravovremeno liječenje.

Ginekološki pregled uključuje pregled spekulima, koji omogućuje vizualnu procjenu unutarnjih reproduktivnih organa. Također, provodi se ultrazvučni pregled, koji može biti transvaginalni ili abdominalni, ovisno o potrebama i situaciji.

Trudnice imaju mogućnost dodatnog 4D ultrazvuka radi boljeg praćenja razvoja djeteta.

Po potrebi, uzima se bris za mikrobiološku analizu radi identifikacije mogućih infekcija ili za PAPA test, koji se kasnije analizira kako bi se identificirale prekancerozne ili kancerozne promjene na cerviksu. Rezultati se dostavljaju nakon obrade materijala kako bi se osiguralo sveobuhvatno praćenje i skrb.

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk predstavlja jednostavnu i bezbolnu dijagnostičku metodu od ključne važnosti u procjeni zdravlja reproduktivnog sustava žene. Visoka senzitivnost i specifičnost ultrazvuka omogućuju preciznu dijagnostiku različitih stanja.

Ovom dijagnostičkom procedurom postiže se vizualizacija maternice, jajovoda, jajnika te mokraćnog mjehura. Posebna pažnja posvećuje se identifikaciji slobodne tekućine u maloj zdjelici te vizualizaciji krvnih žila i limfnih čvorova.

Doplerskim pregledom procjenjuje se vaskularizacija procesa, a mjeri se i indeks protoka kroz krvne žile. Napredak u tehnologiji ultrazvuka omogućuje višedimenzionalne rekonstrukcije organa i jasniju vizualizaciju nejasnih lezija. U našoj poliklinici, ove napredne tehnike su dostupne, pružajući dodatnu preciznost u dijagnostici.

Koristeći se 3D ultrazvukom, dobivamo prostorni i volumetrijski prikaz organa, dok četverodimenzionalni ultrazvuk (4D) omogućuje prostornu vizualizaciju u stvarnom vremenu.

Ove napredne tehnike posebno su korisne u ginekološkoj onkologiji, preoperativnoj obradi, procjeni uređenih malformacija te praćenju razvoja ploda.

Color Doppler i osobito 3D power Doppler ultrazvučna dijagnostika doprinose procjeni vaskularizacije procesa i identifikaciji malignosti tumora, pružajući dodatne informacije koje su od ključne važnosti za planiranje liječenja i praćenje napretka bolesti.

U Poliklinici Spalato, koristimo najnoviju tehnologiju i pristup kako bismo osigurali najvišu razinu dijagnostike i skrbi za naše pacijentice.