Skip to main content
KARDIOLOGIJA

Pružamo sveobuhvatnu dijagnostiku i liječenje srčanih problema, uz stručnost i najnoviju tehnologiju.

Pored specijalističkih pregleda, nudimo niz naprednih dijagnostičkih postupaka kako bismo osigurali preciznu procjenu vašeg kardiovaskularnog zdravlja.

U našoj poliklinici koristimo najnovije ultrazvučne uređaje za dijagnostiku srca i krvnih žila, uz upotrebu color Doppler i power Doppler tehnologija. Ovaj napredni pristup omogućuje detaljnu analizu srčane funkcije i protoka krvi, uz istovremeno praćenje elektrokardiograma (EKG) tijekom ultrazvučne dijagnostike, kao i stres ultrazvučne dijagnostike.

Dodatno, možemo procijeniti vaš kardiopulmonalni sustav kroz ergometriju i ergospirometriju, što omogućuje cjelovitu evaluaciju vaše tjelesne sposobnosti i kardiovaskularnog sustava.

U našoj poliklinici pružamo i mogućnost 24-satnog monitoringa srčane aktivnosti putem Holter-EKG-a i kontinuiranog arterijskog tlaka (KMAT), što omogućuje praćenje srčane aktivnosti u svakodnevnim aktivnostima i tijekom spavanja.

Razlozi za kardiološku obradu mogu uključivati simptome kao što su nedostatak daha, bol u prsima, nepravilan ili ubrzan rad srca, gubitak svijesti i nesigurnost u hodu, te promjene u krvnom tlaku. Naša stručna ekipa kardiologa specijalizirana je za dijagnostiku i liječenje različitih srčanih problema, uključujući srčano popuštanje, poremećaje srčanog ritma, bolesti srčanih zalistaka, koronarnu bolest i arterijsku hipertenziju.

Ergometrija

Ergometrija, poznata i kao test opterećenja, predstavlja važnu dijagnostičku metodu koja se provodi na pokretnoj traci. Ova pretraga omogućuje procjenu funkcioniranja srca tijekom fizičkog opterećenja, što je ključno za otkrivanje mogućih srčanih poteškoća.

Tijekom ergometrije, koronarna rezerva se procjenjuje, a pratimo i kretanje arterijskog tlaka tijekom opterećenja.

Ova pretraga omogućuje dijagnosticiranje stanja poput povišenja krvnog tlaka i koronarne bolesti, odnosno suženja koronarnih krvnih žila koje se manifestira tijekom opterećenja.

Ergometrija se obično provodi po standardnom Bruce protokolu, što znači postupno ubrzavanje pokretne trake i promjena nagiba svake 3 minute. Rezultati testa se očitavaju prema tablici, uzimajući u obzir dob i spol pacijenta.

Prije pretrage, važno je doći u udobnoj obući i odjeći spremnoj za maksimalno opterećenje. Nakon završetka testa, slijedi period od 6 minuta mirovanja, tijekom kojeg se prati vraćanje pulsa i tlaka na vrijednosti prije testa.

Ergometrija je ključna pretraga koja omogućuje detaljnu analizu funkcioniranja srca tijekom fizičkog opterećenja, pružajući važne informacije o kardiovaskularnom zdravlju pacijenta.

Holter

Holter EKG-a, poznat i kao holter srca, predstavlja uređaj koji kontinuirano bilježi ritam srca tijekom 24 sata, pružajući neprekidno praćenje srčane aktivnosti izvan kliničkog okruženja.

Ovaj uređaj koristi se u situacijama kada postoji sumnja na nepravilan rad srca, kada pacijent osjeća zaduha, umor ili nejasne bolove u prsima, te kod nejasnih gubitaka svijesti.

Također, kod pacijenata s elektrostimulatorom, Holter EKG-a se koristi u praćenju srčane aktivnosti.

Holter EKG-a je ključan u dijagnosticiranju različitih srčanih aritmija, uključujući fibrilaciju atrija i ventrikularne tahikardije. Fibrilacija atrija, odnosno ubrzani rad predkomora srca, može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput moždanog udara, stoga je važno pravovremeno identificirati i liječiti ove aritmije.

Postupak stavljanja Holter EKG-a uključuje postavljanje elektroda na prsa, prije čega se preporučuje tuširanje, a kod dlakavosti područja gdje se lijepe elektrode, treba obrijati. Tijekom nošenja uređaja, važno je paziti da se elektronika ne ošteti te da uređaj bude udaljen najmanje 15 cm od magneta, mobitela, električnih uređaja i visokonaponskih žica kako bi se osigurala točnost snimanja.

Holter EKG-a pruža dragocjene informacije o ritmu srca i omogućuje liječnicima preciznu analizu srčane aktivnosti izvan kliničkog okruženja, što je od ključne važnosti za postavljanje točne dijagnoze i planiranje odgovarajućeg liječenja.

Kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka (KMAT)

Predstavlja ključnu metodu za procjenu krvnog tlaka tijekom 24 sata, pružajući vrijedne podatke o fluktuacijama tlaka tijekom dana i noći. Ovaj postupak omogućuje bilježenje svih porasta i padova tlaka, što je od iznimne važnosti u procjeni kardiovaskularnog zdravlja.

Nakon postavljanja uređaja, pacijent odlazi kući i nastavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Uređaj automatski mjeri krvni tlak u određenim intervalima, obično svakih 30 do 45 minuta.

Tijekom ovog perioda, pacijent bilježi eventualne simptome ili nelagode koje osjeća u dnevnik, što pruža dodatne informacije za analizu podataka.

Nakon završetka razdoblja kontinuiranog mjerenja, podaci se analiziraju kompjuterski, omogućavajući detaljnu procjenu krvnog tlaka tijekom 24 sata. Na temelju tih podataka, liječnik može propisati odgovarajuću terapiju ili prilagoditi postojeću terapiju kako bi se postigla optimalna kontrola krvnog tlaka.

KMAT je nezamjenjiva metoda za praćenje krvnog tlaka i optimizaciju terapije kod pacijenata s povišenim krvnim tlakom ili drugim kardiovaskularnim bolestima. Pruža kontinuiranu i sveobuhvatnu procjenu krvnog tlaka, što omogućuje precizniju dijagnostiku i individualizirani pristup u liječenju kardiovaskularnih problema.