Kardiologija

KARDIOLOGIJA

Uz specijalistike prve i kontrolne preglede kardiologa radimo:

ultrazvučnu dijagnostiku kardiologije na najnovijem uređaju uz korištenje color dopler i power dopler dijagnostike srca i krvnih žila uz istovremeno EKG monitoriranje pri ultrazvučnoj dijagnostici i stres ultrazvučnu dijagnostiku.

U našoj poliklinici imamo mogućnost procjene kardiopulmonalnog sustava jer radimo ergometriju i ergospirometriju.

Pružamo mogućnost 24-satnog monitoringa i to:

 • Holter-EKG
 • KMAT

pruža vrhunsku medicinsku ljudima kojima je potrebna sveobuhvatna kardiološka obrada i liječenje.

Razlozi za kardiološkom obradom su:

 • zaduha najasne etiologije
 • bol u prsima
 • ubrzan ili nepravilan rad otkucaja srca
 • gubitak svijesti i nesigurnost u hodu
 • povišen ili sniženi krvni tlak

Dijagnosti kardiologije se bavi:

 • srčano popuštanje
 • poremećaj srčanog ritma
 • bolesti zalistaka (valvula) srca
 • koronarna bolest
 • arterijska hipertenzija

ERGOMETRIJA

Ergometrija tj. test opterećenja je pretraga koja se radi na pokretnoj traci.

To je dijagnostička metoda u otkrivanja poteškoća sa srcem u fizičkom opterećenju. Pri tome se procjenjuje koronarna rezerva i prati se kretanje arterijskog tlaka u opterećenju.

Testom opterećenja dijagnosticiramo povišenje krvnoga tlaka, koronarnu bolest tj. aterosklerotsko suženje na koronarnim krvnim žilama koje se manifestira u opterećenju.

Radi se po standardnom Bruce protokolu. Bruce protokol znači da se traka ubrzava i lagano mijenja nagib svake 3 minute, te se rezultat očitava prema tablice obzirom na dob i spol bolesnika.

Na pretragu se mora doći u ugodnoj obući i odjeći spreman za maksimalno opterećenj.

Nakon testa slijedi 6 minuta mirovanja, te se prati vraćanje pulsa i tlaka na vrijednosti od prije testa.

HOLTER EKG-a

Holter EKG-a (holter srca) je uređaj koji kontinuirano bilježi ritam srca tijekom 24 sata.

Holter EKG se stavlja kada se sumnja na nepravilan rad srca, kada se osjeća zaduha i umor i pri nejasnim bolovima u prsima i nejasnim gubitcima svijesti. Kod bolesnika s elektrostimulatorom u praćenju se koristi Holter EKG-a.

Holter EKG-a se koristi u dijagnosticiranju:

 • srčanih aritmija i to fibrilacija atrija, ventrikularnih tahikardija
 • fibrilacije atrija — ubrzanog rada predklijetki koji može dovesti do srčanog udara

Kod stavljanja Holter-EKG ljepe se elektrode na prsa te se prethodno treba otuširati i kod dlakavosti se obrijati na mjestima gdje se lijepe elektrode.

Kada se uređaj nosi treba paziti da se elektronika ne ošteti i da holeter bude udaljen najmanje 15 cm od magneta, mobitela, električnih uređaja i visokonaponskih žica.

Kontinuirano mjerenje krvnog tlaka: KMAT

KMAT tj. Kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka tijekom 24 sata metodom za procjenu arterijskog tlaka kojom se dobiju podaci o kretanju arterijskog tlaka tijekom 24 h tijekom dana i noći. Bilježi sve poraste i padove tlaka što je važno u procjeni kardiovaskularnog sustava. Nakon što se postavi uređaj bolesnik odlazi kući. Ovisno o programiranju tlak se mjeri svakih 30 do 45 min. Pri tome bolesnik u dnevnik unosti smetnje koje je osjetio što je važno za detekciju tlaka u tim trenutcima. Nakon skidanja kompjuterski se analiziraju podaci i na temelju njih se ordinira terapija ili se korigira postojeća terapija.

ULTRAZVUK U KARDIOLOGIJI

Ultrazvuk srca i krvnih žila se radi na najnovijem uređaju uz korištenje color dopler i power dopler dijagnostike srca i krvnih žila. Imamo mogućnost istovremenog EKG monitoriranje pri ultrazvučnoj dijagnostici i stres ultrazvučnu dijagnostiku.

Radimo power color doppler dijagnostiku perifernih krvnih žila i to arterija i vena pri čemu se procjenjuje stanje stijenke krvnih žila, protoka kroz krvne žile i radi se dijagnostika tromboembolijskih promjena na krvnim žilama te praćenje resorpcije tromba i rekanalizacije lumena krvnih žila.

Call Now Button

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: